Læsetid: ca. 6 minutter

Ny på vandet

Forfatter: Bådliv.dk redaktion 28/12-2022





Vælg den rette propel til din motor

Det kan være en stor udfordring at finde den rette propel til netop din bådmotor og bådtype. Det er en god idé at gennemtænke hvad du bruger din båd til, inden du køber en ny propel. Er det til vandsport? Eller måske fiskeri? Sejler du med stor last eller lille last? Bådens brug har nemlig en stor betydning, når det kommer til den propel din motor bør have. Start med at finde ud af bådens samlede vægt og hvor meget den maksimalt kan laste.

Det kan være nemt at tro, at hvis du har en stor propel, vil du få mere fart. Men så enkelt er det ikke.
Læs med her, og bliv klogere på bådpropeller til påhængsmotor og propeller til indenbordsmotor. 

Vælg en propel, der passer til din bådmotor

Ved hjælp af bådens omdrejningstæller, kan du finde ud af størrelsen på propellen. En bådmotor har et maksimalt omdrejningstal (WOT), hvor motoren yder maksimalt, og når du skal finde den rette propel til din motor, skal omdrejningerne gerne ligge tæt op ad det maksimale omdrejningstal. – Det betyder nemlig, at motoren yder optimalt. Hvis motoren har for mange omdrejninger, er propellens stigning – derimod hvis motoren har for få omdrejninger, har propellen med stor sandsynlighed for stor stigning! Men det er altid en god idé at få tjekket om propellen du har passer til motorens maksimale omdrejninger og dit behov og brug af båden. Du får iøvrigt mest ud af din brændstoføkonomi når du har den rigtige propel på din motor. 

Har du ikke har en omdrejningstæller i båden kan din lokale forhandler være behjælpelig med at måle omdrejningstallet for dig.

Tip: Når du skal tjekke max omdrejninger, skal det måles med fuld gas og ved plant vand.

På din propel finder du nogle numre, som indikerer diameteren/størrelsen og stigningen på bladene. Det første tal er diameteren på propellen (i tommer) og det andet tal er stigningen. Et lavt tal ved stigningen giver mere bundtræk – og derfor større kraft. Man får derfor en lavere topfart, men flere omdrejninger. Derimod et højt tal ved stigningen, giver en højere topfart.

Propelstigning og propel diameter

Skal jeg vælge en 3-bladet eller 4-bladet propel?

De fleste både kan normalt nøjes med en 3-bladet propel. Dog er der i nogle tilfælde behov for en 4-bladet propel, og det kan være hvis du har en forholdsvis tung båd. Med en 4-bladet propel får du mere bundtræk, og i nogle tilfælde kan det betyde en smule mindre topfart - for eksempel giver aluminiums-SpitFire® (4-bladet) ikke mindre topfart end en 3-bladet Black Max® .

Kort fortalt kendetegnes propellerne således:

  • 3-bladet propel bruges typisk ved høj fart og er knap så hurtigt i optrækket

  • 4-bladet propel bruges ved lavere topfart, har et bedre optræk 

  • Der findes også 5-bladet propel, og disse bruges typisk ved endnu lavere topfart, men er meget hurtig i optrækket, dog knap så god til cruise-hastighed

Din forhandler kan hjælpe dig med at finde en rigtig propel til din bådmotor.

Bådliv.dk anbefaler Mercury propeller

Når du skal vælge propel, skal du både tænke over dit budget og samtidig den ydeevne du ønsker at opnå ved sejlads. Propeller til lystbåde med påhængsmotor eller indenbordsmotor er lavet af ét af to materialer: aluminium eller rustfrit stål. Vi giver dig her en forklaring på forskellen på dem.

Aluminiumspropeller

Én af fordelene ved en aluminiumspropel er prisen, som er overkommelig for de fleste. Prisen på materialet og fremstillingsprocessen gør det muligt for en Mercury® aluminiumspropel såsom Black Max® eller SpitFire® at koste så lidt som en tredjedel af prisen for en lignende propel i rustfrit stål.

Mercury aluminiumspropel er støbt af Mercalloy®, som er et produkt skabt af Mercury, specielt udviklet til propel. Mercalloy® producerer en højere styrke i støbningen, som gør, at propelbladene kan være tyndere uden at gå på kompromis med holdbarheden. De tyndere propelblade skaber mindre modstand i vandet, hvilket resulterer i et højere niveau af ydeevne fra en aluminiumspropel til både indenbordsmotorer og påhængsmotorer op til 300hk og tophastigheder op til 80 km/t.

Propeller af rustfrit stål

Egenskaberne for rustfrit stål resulterer i en propel, der giver mere ydeevne og mere holdbarhed end en aluminiumspropel. Rustfrit stål har nemlig fem gange større belastningstolerance end aluminium, hvilket betyder, at propelbladene på en rustfri stålpropel kan være meget tyndere end dem på selv en Mercalloy® aluminiumspropel.

Selvom propeller af rustfrit stål har tynde blade, er de meget holdbare og modstandsdygtige overfor bøjning under høje belastninger, så de bevarer deres form ved høje hastigheder og trimvinkler. De tyndere blade giver som sagt mindre modstand gennem vandet, hvilket generelt betyder højere tophastighed.

Styrken af rustfrit stål betyder også, at disse propeller er mindre tilbøjelige til at tage skade fra mindre stød fra bl.a. et sammenstød med sand- eller mudderbund. I tilfælde af at denne type propel får slag eller bliver beskadiget, er Mercury Flo-Torq® SSR-navsystem designet til at dæmpe slaget og beskytte den indvendige gearkassekomponent mod beskadigelse.

Alt rustfrit stål er ikke skabt ens. En Mercury Enertia®, Enertia ECO og SpitFire X7 propel-modeller er støbt med et Mercury-skabt produkt, der hedder X7®. X7 er 30% stærkere og fire gange mere holdbar end konventionelt rustfrit stål, som gør det muligt at designe de tynde propelblade og komplekse former, som ikke er muligt at skabe med standard rustfrit stål.

Det er altid en god idé, at have en ekstra propel med ombord. Uden en ekstra propel, er det ligesom at køre en bil uden reservehjul. Det kan evt. være en billigere aluminiumspropel.

Aluminium vs. rustfrit stål: Sådan vælger du

Når du skal vælge mellem en aluminiums- og en rustfri stålpropel, bør du tage disse ting til overvejelse:

Ydeevne

Hvis topfart og maksimal ydeevne er en prioritet for dig, så skal du vælge en propel i rustfrit stål. De har, som nævnt tidligere, tyndere propelblade og producerer derfor mindre modstand i vandet, hvilket typisk resulterer i højere tophastigheder. Der er også flere valgmuligheder hvis du vælger en propel i rustfrit stål når det kommer til designet, hvor du får større mulighed for at vælge en propel, der er konstrueret til at fungere bedst til netop din type båd og motor.

Holdbarhed

Aluminiumspropeller er malet og kan på sigt skalle af, hvilket gør vedligeholdelsen af den mere besværlig end med en rustfrit stål-propel. En rustfri stålpropel kan afsyres og poleres og holder derfor bedre i længden – priserne er også forskellige, så du skal finde ud af hvordan du primært bruger din båd, da du måske sagtens kan nøjes med en aluminiumspropeller.

Omkostninger

Til almindelig sejlads vil de fleste bådejere få fuld tilfredsstillelse ved køb af en aluminiumspropeller, især hvis din båd er udstyret med en påhængsmotor eller indenbordsmotor med lave- og middel hestekræfter. 

Mercurymotor.dk er der lavet en trin for trin guide, der hjælper dig til at finde præcis den rette propel. Du kan også downloade vores 'Propel-guide' lige her.

Propel guide brochure

VI SÆTTER PRIS PÅ DIT INPUT

Det er vigtigt for os at levere relevant og korrekt indhold.
Har du fundet en faktuel fejl eller har du en idé til en artikel du savner fra os?

Send feedback til os